lauantai 21. kesäkuuta 2014

Kaasua, komisario Palmu! (1961)


Nähty viimeksi 23.10.2011.

Mika Waltarin toinen Palmu-romaani ”Kuka murhasi rouva Skrofin” filmattiin jo Mauno Mäkelän Fennadalle. Ajassa oli siirrytty Erehdyksen 1930-luvun epookista oletettavasti 1950-luvun Helsinkiin. Kärttyinen vanha rouva Skrof (Henny Valjus) löytyy kaasunhajuisesta asunnosta ja hurtalta on väännetty niskat nurin. Rouva Skrofin asunto sijaitsi elokuvassa osoitteessa Merikatu 7: http://goo.gl/maps/Pq5dN. Jopi Rinne, Matti Ranin ja Leo Jokela uusivat roolinsa, elokuvassahan Virta (Ranin) on vielä Palmun alainen.

Itseäni eniten elokuvassa kiehtoo kerta kerran jälkeen sodanjälkeisen helsinkiläisen kivikerrostalomiljöön kuvaus (sama teema on ehkäpä se ainoa syy katsoa Pekkaa ja Pätkää). Sivumennen sanoen tämä on vielä sitä Helsinkiä, johon olisin halunnut tutustua. Ihmiset ovat (talonmiehiä ja postinkantajia lukuun ottamatta) hyvin toimeentulevaa keskiluokkaa tai sitten vaurautta perinyttä sivistyneistöä, omine taustavaikuttimineen ja tapoineen. Jollakin tavalla kaikki on kuitenkin tuttua ja turvallista. Kärttyinen pseudouskontoon haksahtanut vanha piika (Skrof) on ihan itsensä näköinen hänkin.

Ansio henkilöhahmoista kuuluu totta kai etupäässä Mika Waltarille, mutta hienosti Matti Kassila kumppaneineen on siirtänyt romaanihenkilöt valkokankaalle. Mitään ihmeellisiä niksejähän Palmut eivät esitä, ovatpa vain parhaita komediallisia dekkarielokuvia Suomen maassa ikinä.

Ihan kekseliään juonen ohi menevät nimenomaan hahmot ja heillä leikittely.
Jopi Rinne näyttelee karismallaan. Leo Jokela on Kassilan sanoin ”kakkos- tai kolmostason” näyttelijä eli ei tee nytkään pääroolia, mutta näyttelee vähäpuheisen roolinsa hienolla läsnäololla ja ilmevalikoimalla. Hiljattain edesmennyt Matti Ranin onnistuu hieman ärsyttämään kaikissa rooleissaan ripauksella yliteatraalisuutta, mutta hölmön Virran rooliin hän toisaalta sopii. Pentti Siimes teki Palmuissa kaksi boheemia roolia ennen siirtymistä kieroksi journalistiksi Tähdet-elokuvassa.

Palmut on vaikea sijoittaa suosikkijärjestykseen. Erehdys on jollakin tavalla se klassisin, eiralaisen sotaa edeltävän arjesta vieraantuneen eliitin – ja ajan - kuvauksena mutta Kaasua ja Tähdet tulevat rinnakkain sen kantapäillä.

4½ / 5

IMDb

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti