tiistai 19. marraskuuta 2013

Brighton Rock (1947)


Britanniassa on vuosien varrella tehty lukuisia onnistuneita rikoselokuvia, jotka luotaavat pimeää alamaailmaa saarivaltion otteella, hieman amerikkalaisesta näkökulmasta poiketen. John Boultingin ’Brighton Rock’ on britannialaista ’mustaa elokuvaa’, sijoittuen kuitenkin suurelta osin päivänpaisteiseen sotienvälisen ajan merenrantakaupunki Brightoniin.

Elokuva perustuu Graham Greenen novelliin. Richard Attenborough’n hahmo Pinkie Brown on nuori säälimätön ja manipuloiva huligaani, joka laittaa kilpailijansa ja ilmiantajansa ojennukseen kovin ottein. Hahmolla ei juuri ole karismaa ja hän näyttääkin päässeensä jengin johtoon nimenomaan kovalla pelillä. Edes nuoreen ja viattomaan, Pinkietä ihailevaan Judyyn (Virginia Winter) hän ei luo suhdetta, vaan pyrkii eliminoimaan tämän tytön tietäessä liikaa Pinkien tekemästä murhasta. Hahmosta tuleekin paikoittain mieleen ympäristönsä myrkyttävät James Cagneyn hahmot.

Mainiot ja ilmeikkäät sivuosahahmot toheloine Pinkyn apureineen ja sivustaseuraajineen täydentävät Attenborough-shown. Elokuva liikkuu luontevasti Pinkien porukan piilopaikasta, ränsistyneestä majatalosta, Brightonin kuuluisalle ranta-alueelle, ja rannassa näytellään myös loppunäytös. Kaupunki onkin oiva näyttämö valon ja varjon leikille.

4 / 5

IMDb

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti