tiistai 8. heinäkuuta 2014

Rikos saa palkkansa (1956)


Ihmeellistä, kuinka levittäjät ovat onnistuneet spoilaamaan jännäreiden tärkeimmän elementin, jännityksen. Peter Godfreyn film-noirin ”Please Murder Me” suomennos ei jätä paljon arvailujen varaan.

Tarina kerrotaan takaumana. Kertoja, asianajana Carlson (Raymond Burr) päätyy viattomin mielin puolustamaan aviomiehensä murhasta syytettyä rakastajaansa Myraa (Angela Lansbury) huomatakseen voitetun oikeudenkäynnin jälkeen, että lemmityllä eivät kaikki pussin jauhot olleetkaan myllyn jäljiltä ja puhtaita. Moraalisissa vaikeuksissa oleva Carlson – surmattu aviomies kun oli asetoveri Tyynellämerellä - päätyy radikaaleihin ja epäitsekkäihin ratkaisuihin laskelmoivan ja oikukkaan Myran saattamiseksi loukkuun.

Godfreyn tumman elokuvan kätketty klassikko (voisiko sanoa) on puoliksi oikeussalidraama, puoliksi melodraama. Lansbury taitavana (yhä elossa olevana) näyttelijänä tulkitsee hienosti rakastuneen ja toisaalta tunnekylmän leskivaimon roolin. Burr on jäänyt monen elokuvafanin verkkokalvoille parhaiten Hitchcockin Takaikkunasta, mutta muutakin kuin pimeässä vaanimista ja ikkunasta kyyläilyä auktoriteettia uhkuva raamikas miesnäyttelijä on taitanut, sen huomaa jo puheesta elokuvan valamiehistölle.

Asiansa ajava pikku-noir, kirjaimellisesti. Suomen tv:ssä tätä Warnerin elokuvaa ei olla nähty.

3½ / 5

IMDb

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti