torstai 17. lokakuuta 2013

Tom Horn (1980)


Coolin tähtinäyttelijä Steve McQueenin toiseksi viimeinen elokuva on tositapahtumiin pohjautuva tarina lännen legenda Tom Hornista ja hänen kohtalostaan Wyomingin karuissa maisemissa 1900-luvun alkuhetkinä. Elokuvalla oli useita eri ohjaajia ja kerrotaan, että tuotanto kärsi McQueenin huonoista väleistä näiden kanssa. Onkin jopa luultavaa, että näyttelijä itse ohjasi suuren osan elokuvasta.

Paikallinen karjayhdistys palkkaa kuuluisan, entisen ratsuväen tiedustelijan Tom Hornen (McQueen) suojelemaan omaisuuttaan karjavarkailta. Hänelle luvataan vapaat kädet suorittaa tehtäväänsä. Pian käy kuitenkin ilmi, että Horn hoitaa tehtäväänsä turhankin antaumuksella ja lopulta sankarin edessä odottaakin murhasyyte. McQueen tulkitsee väsyneen, kohtaloonsa uskovan revolverisankarin roolin uskottavalla tavalla, varmasti johtuen myös näyttelijän ajalla jo pitkälle levinneestä syöpäsairaudesta.

Noin 90 vuotta myöhemmin Horn todettiin syyttömäksi elokuvassakin esitettyyn murhaan, minkä tekijätkin näyttävät jo elokuvaa tehtäessä ennakoineen. Henkilöhahmojen vähäinen maskeeraus ja elokuvan realistinen ote luontoon, säähän ja ympäristöön yhdistettynä tematiikkaan – kuinka lännen legendaa kohdeltiin aikanaan aikalaisten näkökulmasta – ovat nostamassa westerniä keskikaskista arvostettavaksi puolihistorialliseksi lännenelokuvaksi.

[spoileri]

Lopussa esiteltävä vedellä aktivoituva hirsipuu on mielenkiintoinen tapaus. Kerrotaan, että joissain tapauksessa hirtettävä joutui odottamaan köysi kaulassa kohtaloaan jopa puolisen tuntia.

3½ / 5

IMDb

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti