sunnuntai 23. marraskuuta 2014

Kohtalokas kotiinpaluu (1959)

Elokuvien katsominen on HBO:n kanavapaketin myötä jäänyt viime aikoina vähemmälle, eritoten vanhempien klassikoiden. Oli siis aika istua alas ja pitää väliin kahden brittiklassikon ilta.

J. Lee Thompson tunnettiin saarivaltakunnassa jännäreiden ja toiminnallisten elokuvien ohjaajana ja mies on tunnettu erityisesti Navaronen tykeistään. Kohtalokas kotiinpaluu sijoittuu walesilaiseen rannikkokaupunkiin, johon puolalainen merimies Korchinsky (Horst Buchholz, Seitsemän rohkeaa miestä) palaa katsomaan maannaistaan ja rakastettuaan Anyaa. Tämä on muuttanut osoitettaan miehen meriseikkailun aikana ja hankkinut rakastajan.

Tilanteen kärjistyessä äärimmilleen naisen asunnosta löytyy ase, ja käsikähmässä (holokaustiselviytyjäksi paljastuva) Anya saa surmansa. Verityön todistaa samassa rapussa asuva poikatyttö Gillie (Hayley Mills), joka ensin Korchinskya pakoon juostuaan mieltyy sympaattiseen, nuorehkoon merikarhuun. Virkavalta ei kuitenkaan anna miehelle armoa ja takaa-ajo jatkuu. Gilliekin joutuu valitsemaan lopulta puolensa.

Elokuva maistuu raikkaalle merituulelle ja samanlaista (uuden aallon) tuoreutta on ihmiskuvauksessakin. Kohtaus, jossa Gille seuraa kohtalokkaan surmatyön asunnon postiluukusta, on ikimuistoinen intensiivisyydessään: jälleen sivullinen joutuu kuin yhtäkkiä ja sattuman kautta todistajaksi.

Rikollisen ja keskenkasvuisen lapsen yllättävästä suhteesta tuli mieleen huomattavasti tuoreempi, yhtä lailla loistava Matthew McConaugheyn tähdittämä Mud (2012).

Gillietä näytellyt Hayley Mills on elokuvassa isänsä, poliisietsivää näyttelevän John Millsin vastinparina. Elokuva on helppo nostaa yhdeksi 1950-luvun merkittävimmistä brittielokuvan kasvutarinoista ja lapsikuvauksista.

4 / 5

IMDb

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti