maanantai 24. kesäkuuta 2013

Neljäkymmentä urhoa (1957)


Samuel Fullerin räjähtävä elokuva neljästäkymmenestä palkatusta miehestä ja heidän johtajastaan, arizonalaista piirikuntaa hallitsevasta matriarkasta Jessica Drummondista (Barbara Stanwyck). Uusi sheriffi Griff Bonnell (Barry Sullivan) tulee haastamaan Drummondin miesten vallan ja taistelun tuoksinassa paljastuu, että kovan naisen pinnan alta paljastuu kuin paljastuukin herkkä kohta.

Ennalta-arvattavaa? Täytyy myöntää. Käsikirjoitus ja juoni ovat hieman töksähteleviä 79-minuuttisessa elokuvassa, mutta rauhalliset, hahmojen liikkeitä seuraavat leikkaukset ja asettelultaan nerokkaat CinemaScope-kuvamaisemat pelastavat paljon.

Tunnelmaltaan ja tapahtumiltaan ultraväkivaltainen western sisältää myöhemmin spagettiwesterneissä trendiksi vakiintuneita lähikuvia mm. Bonnellista taistelukohtauksessa. 1950-luvun länkkäriperinteeseen elokuvan kytkee mukana kulkeva kansanlauluteema.

Yksi vuosikymmenen muistettavia genressään ja visuaaliselta ilmeeltään epäilemättä paljon tunnustettuja sekä äpärälapsia jälkeensä synnyttänyt elokuva!

 4 / 5

IMDb

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti