"Never in the field of human conflict was so much owed by so many to so few"Guy Hamiltonin ohjaama kansainvälinen yhteistuotanto Taistelu Englannista lienee varteenotettavimpien toisen maailmansodan ilmasotafilmien joukossa – ainakin jos asiaa kysytään hävittäjäilmailun asiantuntijoilta. Elettiin perinteisten historiallisten spektaakkelien myöhempää valtakautta, aikaa ennen cgi-tekniikoita ja tietokoneella luotuja taistelumanöövereitä.
Elokuva sijoittuu, kuinkas muuten, Churchillin Britannian kohtalon hetkiin vuonna 1940 Luftwaffen hyökättyä maahan. Molempien osapuolten toimintaa seurataan komentajatasolta sinne sotakoneen puikkoihin melko neutraalilla otteella. Englantilaiset olivat alussa vanhoine taktiikkoineen hätää kärsimässä. Apuna käytettiin lopulta ansiokkaasti myös Tsekkoslovakian ja Puolan sotaohjaajia.
Myös naisnäkökulma ja ilmavalvonta saavat elokuvassa osansa huomiosta. Asiantuntijoina elokuvassa toimivat aikalaiset – saksalaisten puolelta mm. legendaarinen länsirintaman Mersu-ässä Adolf Galland. Ilmassa on kaikkea ihanuutta: Spittejä, Mersuja, Hurricaneja, Heinkeleita ja myös pari Ju 52 –kuljetuskonetta. Hurricaneja oli kuvauskalustona vastoin historiallista totuutta vähemmistö ja Messerschmitit olivat Espanja-Mersuja. Pahin puute elokuvassa on Ju 87 ”Stuka”: näitä elokuvassa esittivät lentävät, epäaidon kaltaiset mallit. Pettymys senkin takia, että sama konetyyppi oli mukana Tali-Ihantalan taisteluissa kesällä 1944. Aihe on tänä kesänä jälleen ajankohtainen, tuleehan taisteluista 70 vuotta. Nämä tiedot siis lähinnä saivartelun takia.
Näyttelijäkaarti elokuvassa on vähintäänkin asiallinen, Michael Caine ja Curd Jürgens mainitakseni. Osa hahmoista (mm. Caine) perustuu käsittääkseni oikeisiin RAF:n hävittäjä-ässiin. Käytännössä, kuten useimmissa lajityyppielokuvissa, paletti hajoaa kuitenkin filmin kuluessa ja toiminnan kääntyessä Luftwaffen vääjäämättömään tappioon ja Hermann Göringin itkupotkuraivariin.
Itse taistelukohtaukset ovat rautaisia, hunniveren roiskuessa pitkin Mersun panssarilasia. Ison roolin saa englantilainen kaupunki- ja maalaismaisema ja välillä filmi saakin koskettavuutensa juuri kansakunnan ominaislaadun herkullisista puolista.
Näkemäni sinisädeversio ei ole kuvan epätasaisuudessa oivallisin siirto blu-ray –levylle, mutta hakkaa keskiverto dvd-version mennen tullen. Taistelu Englannista on poikamainen sotaelokuva, jonka pariin voi varmastikin palata kerran jos toisenkin. Nähty edellisen kerran 6.1.2009.
3½ / 5
IMDb
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti