lauantai 3. toukokuuta 2014

Miksi miehet vaihtavat vaimoa? (1936)


Vaikka studioaikakaudelle mahtuu monta hyvää romanttista elokuvaa, on ansiokasta aikuiseen tyyliin tehtyä avioliitto- ja erodraamaa lopulta hieman vaikeampi löytää. Samuel Golwynin tuottama, draamaelokuvissa kunnostautuneen William Wylerin ohjaus Miksi miehet vaihtavat vaimoa? on yksi näistä.

Iso osa elokuvan näyttelijöistä oli mukana jo aiemmassa Broadway-menestystuotannossa. Autovalmistaja Sam Dodsworth (John Hustonin isä Walter Huston) myy tuotantonsa, tarkoituksenaan kypsällä iällä lähteä kiertämään Eurooppaa ja kokemaan asioita. Hänen nuori vaimonsa Fran (Ruth Chatterton) kärsii ikäkriisistä ja haluaa pitää kiinni nuoruudestaan lähinnä bilettäen, miehensä keskittyessä kiertämään keski-ikäisesti kaupunkikohteita. Melko nopeasti kaksikymmentä vuotta aviossa oleva pariskunta huomaa kasvaneensa erilleen ja Franin pyynnöstä he antavat tilaa toisilleen, vain huomatakseen, että avioliiton päättäminen ei ole lasten ja yhteisen historian takia yksinkertainen juttu. Kilpakosijoina nähdään joukko nimekkäitä näyttelijöitä kuten Mary Astor ja David Niven.
"You'll have to stop getting younger someday." -Sam Dodsworth
Kyseessä on elämänmakuinen parituntinen ympäri Eurooppaa Culver Cityn studioilla. Ihmisten ratkaisut sekä näihin vaikuttavat asiat ovat kuitenkin kaukana mustavalkoisuudesta ja romanttisille elokuville ajalla ominaisesta naiiviudesta. Avioero ei 1930-luvun Yhdysvalloissa ole ollut enää täysin tabu (ainakaan raharikkautta luoneissa piireissä) ja amerikkalaista nykytilaa verrataankin elokuvassa eurooppalaisiin uskonnollisiin perinteisiin.

Katsojan sympatiat ovat melko nopeasti Walter Hustonin upeasti esittämän Samin puolella, itsekkään Fran-vaimon jäädessä kiertämään Eurooppaa kuolaavien kosijoiden perässä. Mary Astor tekee liikuttavan hyvän roolin Hustonin uutena, Italiassa asuvana mielitiettynä. Lopulta valkokankaalla tehtävät ratkaisut ovat aikuisten ihmisten valintoja ja katkerilta kyyneliltäkään ei vältytä, eropäätöksen tehneen avioparin silmäillessään toisiaan eurooppalaisella asemalla, junan etääntyessä ratapihalta.

Miksi miehet vaihtavat vaimoa? (loistava käännös!) ei oikein istu kultakauden elokuvaformaattiin, mikä tässä tapauksessa on oikein hyvä asia. Elokuvana se ei ole oleellisilta osin vanhentunut, 2000-luvun katsojankin voidessa samaistua modernin ajan rakkaustragedioihin ja kolmiodraamoihin.

[SPOILER]

Elokuvassa nähdään ensimmäistä kertaa Production Coden aikana loppu, jossa mies lähtee avioliitosta saamatta ratkaisusta rangaistusta.

4½ / 5

IMDb

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti