torstai 15. toukokuuta 2014

Alaston suudelma (1964)


Filmihullusta luettu väite: Alaston suudelma on viimeinen kulttiohjaaja Sam Fullerin omalaatuisen loistokauden taidonnäyte ennen siirtymistä valtavirtaisempaan tuotantoon. Väitehän vaati testausta! Suosikkini hänen alkupään elokuvistaan on parin film-noirin ohella mainio western Neljäkymmentä urhoa (1957).

Prostituutiosta on lukuisia elokuvia, mutta Fullerin tinkimättömälle kuvaukselle on vaikeaa löytää vertaista. Prostituoitu Kelly (Constance Towers), vaaleahiuksinen viehkeä katseenkerääjä, saapuu pikkukaupunkiin paettuaan menneisyyttä. Vietettyään rahaa tuovan yön paikallisen poliisin (Anthony Eisley) kanssa hän tekee kääntymyksen ja yrittää karkoittaa huonon naisen leiman itsestään, kuitenkin huomatakseen että se seuraa häntä loputtomiin – jos ei muiden toimesta, niin omakohtaisen itseinhon. Huipentumana ja viimeisenä niittinä uusi, fiksun oloinen ja Venetsiankin nähnyt sulhasehdokas (Michael Dante) paljastuu perverssiksi.

Kelly on vahva, älykäs ja muita (vammaisten lasten hoitokoti) suojeleva hahmo, munakkaampi kuin asiakkaampi tai sellaisiksi haluavat. Hän tietää jo periaatteessa ennakolta, että kotirouvaa hänestä ei tule. Ainoastaan ohikiitävän hetken hän on hakemassa morsiamen pukuaan ja uskomassa unelmiin, huomatakseen kotiin palatessaan kaiken romahtaneen.
"You'll get clothes, compliments, cash... And you'll meet men *you* live on... and men who live on you. And those are the only men you'll meet. And, after a steady grind of making EVERY john feel at home, you'll become a block of ice. If you do happen to melt a little, you'll get slipped a tip behind Candy's back. You'll be every man's wife-in-law, and no man's wife. Why, your world with Candy will become so warped that you'll hate all men. And you'll hate yourself! Because you'll become a social problem, a medical problem, a MENTAL problem!... And a despicable failure as a woman" -Kelly
Fullerin elokuva käsittelee tabuja periksiantamattomalla ja pistävällä otteella, mustan elokuvankin muodoin. Vaikka elokuva keskivaiheilla jonkin verran mielestäni laahaakin, kyseessä on todellinen aikansa amerikkalainen auteur-elokuva.

3½ / 5

IMDb

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti